Waalwijkse VVD wil dat boa’s voorzien gaan worden van wapenstok als verdedigingsmiddel

WAALWIJK – Wat de Waalwijkse VVD betreft, worden boa’s binnenkort uitgerust met een wapenstok als verdedigingsmiddel. Dat stelt de partij in een aantal schriftelijke vragen gericht aan het college van B&W over de uitrusting van de Waalwijkse boa. Om de belangrijke taak van een boa zo goed, veilig en effectief mogelijk uit te kunnen voeren, vindt de partij een adequate uitrusting en zo nodig bewapening noodzakelijk.


De aanleiding voor de vragen was een kamerbrief van Minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz waarin bekend werd gemaakt dat boa’s vanaf nu kunnen worden uitgerust met wapenstokken. Boa’s die, als de situatie daarom vraagt, geweld mogen gebruiken, kunnen ook op termijn handboeien krijgen als onderdeel van hun standaarduitrusting.


VVD-raadslid Milos Boksan (19) benadrukt het belang van een betere uitrusting voor de Waalwijkse boa. ‘’Je hoort niet alleen veilig te zijn in je wijk, je hoort je er ook veilig te voelen. En onze boa’s spelen daar een belangrijke rol in. Zij zijn de oren en ogen van onze wijken en zijn een belangrijke partner van de politie. Bovendien hebben we de afgelopen jaren ook in de gemeente Waalwijk gezien dat boa’s te maken krijgen met belaging en geweld. En dat moet anders. Daarom is het belangrijk dat zij een uitrusting hebben waarmee zij hun werk zo goed, veilig en effectief mogelijk uit kunnen voeren en zichzelf ermee kunnen verdedigen’’, aldus het VVD-raadslid.


Tot nu toe kregen boa’s alleen geweldsmiddelen als aangetoond kon worden dat er sprake was van een toename van het aantal geweldsdelicten tegen een boa. Zodra het aantal geweldsdelicten afnam of gelijk bleef, kon het geweldsmiddel weer worden ingetrokken, terwijl de noodzaak bleef. Met de nieuwe mogelijkheden die zijn genoemd in de kamerbrief van 23 juni, komt daar nu verandering in.

Met de schriftelijke vragen hoopt de Waalwijkse VVD, naast boa’s te voorzien van wapenstokken, dat het college gaat kijken naar welke ruimte er nog meer is om de uitrusting van de Waalwijkse boa te verbeteren. De partij denkt daarbij aan bodycams, pepperspray en als het nodig is handboeien.