Waalwijkse VVD wil jaarlijkse Veiligheidsdag als evenement voor inwoners

Wat de Waalwijkse VVD betreft organiseert de gemeente Waalwijk in samenwerking met haar veiligheidsdiensten een jaarlijkse Veiligheidsdag. Een evenement waar inwoners met verschillende activiteiten en demonstraties kunnen zien wat de gemeente en haar veiligheidsdiensten allemaal doen om de gemeente veilig te houden. Maar ook inwoners informeren over waaraan ze verdachte situaties kunnen herkennen en hoe ze deze kunnen melden is hier onderdeel van. Dat stelt de partij in een aantal schriftelijke vragen gericht aan het college van burgemeester en wethouders.

 

Een busje dat te lang geparkeerd staat, een anijsachtige geur in de wijk of panden die onbewoond lijken. Het zijn allemaal voorbeelden van ondermijnende (drugs)criminaliteit die onze samenleving in de greep houdt. En in de strijd tegen criminaliteit zijn weerbare en alerte inwoners die hier melding van maken bij de gemeente en politie onmisbaar. Maar dan moet je wel weten waaraan je het kunt herkennen, vindt de Waalwijkse VVD.

 

Om die reden zou een jaarlijkse Veiligheidsdag volgens de partij een positieve bijdrage kunnen leveren aan het vergroten van de alertheid van inwoners. Tijdens dit evenement kunnen inwoners op verschillende manieren kennis maken met het werk van onze veiligheidsdiensten en gemeente, is er een ondermijningsbus aanwezig om voorlichting te geven over de signalen van ondermijnende criminaliteit, kunnen inwoners zich aanmelden voor het Buurttoezicht Team, is er een escaperoom en nog veel meer.

 

VVD-raadslid Milos Boksan benadrukt waarom het belangrijk is dat er meer aandacht wordt besteed aan veiligheid: ‘’We hebben iedereen nodig om een vrije en veilige gemeente te zijn. Onze veiligheidsdiensten spelen hier een belangrijke rol in door er voor onze veiligheid te staan wanneer we dat nodig hebben. Maar inwoners die melding maken van verdachte situaties zijn net zo belangrijk om onze gemeente veilig te houden. En daarom is zo’n jaarlijkse Veiligheidsdag, waarmee we meer inzicht krijgen in hoe we Waalwijk veilig kunnen houden, ontzettend belangrijk’’.

 

Het organiseren van thema-specifieke evenementen zijn bovendien niet nieuw voor de gemeente Waalwijk. Op zaterdag 8 oktober organiseerde de gemeente Waalwijk al haar tweede editie van het festival ‘’Samen doen, Samen groen’’ om verduurzaming onder de aandacht te brengen bij inwoners. Dat zou ook voor thema’s zoals veiligheid moeten gaan gelden. ‘’Ondermijnende criminaliteit verdient dezelfde aandacht als duurzaamheid’’, vindt VVD-raadslid Milos Boksan.