VVD en Lokaal Belang nemen initiatief om straatintimidatie strafbaar te stellen: ”Broodnodig voor de veiligheid van elke Waalwijker”

Tijdens de raadsvergadering van donderdag 15 december namen de Waalwijkse VVD en Lokaal Belang het initiatief om straatintimidatie strafbaar te stellen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van Waalwijk. Het voorstel werd gesteund door een overgrote meerderheid in de gemeenteraad. Het moet een onderdeel worden van de aanpak naar (seksuele) straatintimidatie in Waalwijk, die voor de zomer van 2023 met de gemeenteraad wordt besproken.

 

Lastiggevallen worden op straat, nagesist worden om de kleren die je aan hebt en uitgemaakt worden voor de meest verschrikkelijke dingen. (Seksuele) straatintimidatie speelt zich ook af in de gemeente Waalwijk. Daarom nam de raad in november unaniem een motie aan om een onderzoek in te laten stellen naar de aard, omvang en aanpak van seksuele straatintimidatie in de gemeente Waalwijk.

 

Wat de Waalwijkse VVD en Lokaal Belang betreft is het strafbaar maken van straatintimidatie een onmisbaar onderdeel van de aanpak naar dit probleem. Op termijn komt er bovendien een landelijke wet die het verbiedt. ”Maar voordat deze wet er is, zijn we al een lange tijd verder”, vinden de twee partijen. Daarom namen zij het initiatief om met een voorstel te komen om deze strafbaarstelling te regelen in de APV van Waalwijk. ”We moeten alles op alles zetten voor de veiligheid van Waalwijkers en plegers keihard aanpakken”, stelt VVD-raadslid Milos Boksan. Ook Lokaal Belang raadslid Benan Koptagel deelt dit. ”We laten weten dat de slachtoffers er niet alleen voor staan. Dat dit nu eenmaal gebeurt, dat men maar zelf moet bedenken hoe hier mee te dealen en dat aangifte doen geen zin heeft, dat moet verleden tijd worden.”

 

De gemeente Waalwijk volgt hierin de voorbeelden op uit gemeenten zoals Alkmaar en Arnhem die het op dezelfde manier hebben opgenomen in hun APV. Maar het gaat voor de partijen over meer dan alleen het strafbaar stellen van straatintimidatie. ”We moeten ons ook realiseren dat we alleen met het strafbaar stellen hiervan nog niemand hebben geholpen. Er moet op worden gehandhaafd”, stelt VVD-raadslid Milos Boksan.

 

Het voorstel dienden de Waalwijkse VVD en Lokaal Belang samen in met GroenLinksaf, D66, SGP en Waalwijk in Beweging en werd met een overgrote meerderheid aangenomen. Boksan en Koptagel zijn blij met het draagvlak dat er is. ”Zo kunnen we doen wat nodig is om voor de veiligheid van Waalwijkers te staan en plegers van straatintimidatie keihard aan te pakken”, stellen de raadsleden van de Waalwijkse VVD en Lokaal Belang.