Op een bepaald moment in ons leven worden we allemaal op een of andere manier betrokken bij het sociaal domein. Het sociaal domein is de lokale zorg. Het gaat over hulp en ondersteuning bij het opgroeien en opvoeden, maar ook over zorg voor wanneer je een dagje ouder wordt. Als gemeente besteden we ongeveer 40% van ons geld aan deze lokale zorg en dat wordt steeds meer en meer. Desondanks krijgt het vaak te weinig aandacht van de lokale politiek of pers. Vorige week donderdag stemde de gehele gemeenteraad in met het plan ‘Samen Zelfredzaam', maar óók met een richtinggevende motie die onder leiding van de lokale VVD werd opgesteld.
Maar...gaat er iets veranderen in de lokale zorg dan?
Ja. ‘Samen Zelfredzaam’ gaat de lokale zorg volledig anders aanpakken. Nu is het zo dat je als inwoner vaak zelf zorg moet aanvragen. Veel inwoners doen dat te laat, als de problemen al groot zijn geworden waardoor alleen maar dure zorg ingezet kan worden. Door het wachten hebben de problemen zich vaak opgestapeld. Krijg je zorg dan heb je de kans vast te lopen door wachtlijsten. Dat verergert de situatie alleen maar.
Dat is niet alleen frustrerend voor inwoners, maar ook voor medewerkers van de gemeente én ons als raadsleden. We zien dat de kosten stijgen en tegelijkertijd het vertrouwen dalen. Dat kan en moet anders. Om inwoners echt goed te helpen, moeten we problemen eerder op- en aanpakken. Dit gaan we doen door samen te werken, signalen van problemen vroeg te herkennen en makkelijk toegankelijke plaatsen te creëren waar je snel en kortdurende hulp kunt vragen. Dit klinkt eenvoudig, maar het vereist een enorme verandering en inspanning.
In de komende maanden en jaren zullen de inwoners duidelijk de veranderingen gaan merken. We moeten door deze zure appel bijten. Ja, er zullen klachten en teleurstellingen naar boven komen. Veranderen is niet leuk. Natuurlijk zullen mensen die echt dure zorg nodig hebben, deze blijven ontvangen. Dat is onze plicht, maar de meeste inwoners zullen een andere aanpak gaan ervaren.
Wat hebben we als VVD voorgesteld?
Afgelopen donderdag heeft de gehele gemeenteraad niet alleen ingestemd met ‘Samen Zelfredzaam’ maar dus ook met een motie die onder leiding van de lokale VVD is ingediend. Als lokale VVD leggen we al lang de nadruk op het belang van duidelijke focus, stapsgewijze aanpak en meer inzicht door monitoring. Door goed samen te werken hebben we als gehele raad meer richting kunnen geven aan zowel de organisatie als het college. We hebben ons gericht op de volgende onderwerpen:
· We moeten inwoners bewuster maken dat in iedere levensfase er uitdagingen zijn die normaal zijn of het nu om ouders gaat die kinderen opvoeden of kinderen die later mantelzorg verlenen aan hun ouders.
· De procedure (klantreis) voor inwoners moet eenvoudiger en overzichtelijker worden. Het moet heel duidelijk worden hoe het sociaal domein werkt, zowel voor inwoners als voor de professionals die er mee te maken krijgen.
· Deze verandering is al moeilijk genoeg, laten we terughoudend zijn met het opstarten van innovatieve projecten en focus leggen op wat de komende tijd écht nodig is.
· We voorzien meer langdurige mantelzorg en willen niet alleen bewustwording maar ook de ondersteuningsmogelijkheden (o.a. vervangende zorg) meer onder de aandacht brengen inwoners en onze partners.
· Als we goed willen signaleren moeten we dat niet alleen in de wijk doen, maar ook bij de verenigingen en plekken waar inwoners samenkomen. Laten we kijken wat we daar samen in kunnen realiseren.
· We streven naar stabilisatie van de kosten voor het sociaal domein, niet om te bezuinigen, maar omdat we ook andere opgaven (bv. wonen, energie, klimaat) hebben die ook veel geld vragen.
· We willen als raad tussentijds kunnen bijsturen als dat nodig is dus roepen op ons actief te betrekken bij monitoring.
Hoe staan we er als VVD in?
Wij van de lokale VVD vinden het belangrijk dat mensen die echt hulp nodig hebben, snel en goed geholpen worden. Dure zorg is niet altijd de beste oplossing. Soms zijn er andere, betere manieren om inwoners te helpen. Kunnen we deze verandering in één jaar voor elkaar krijgen? Nee, dit gaat veel langer duren. Wij als raadsleden moeten ook geduld hebben en dat valt soms niet mee. U kunt van ons, de lokale VVD, verwachten dat we de komende tijd (pro)actief blijven meedenken en verbeteringen doorvoeren waar dat nodig is.