Verkeer en Vervoer

Wat we willen bereiken

We zijn altijd onderweg. Gaan we niet naar ons werk of naar school, dan gaan we bij vrienden en familie op bezoek of wandelen een rondje in onze buurt om de hond uit te laten. Hoe we ons ook verplaatsen: het is fijn om zonder al te veel gedoe van A naar B te komen. Dat de doorstroming goed is, je niet ergens in de file staat om de stad uit te komen en je te laat bent bij je afspraak. En het is bovenal belangrijk dat verkeerssituaties veilig zijn voor voetganger, fiets en auto. Daarnaast zijn we voorstander van innovatie in vervoer, maar moet de openbare ruimte hier wel op ingericht worden. Dus geen overlast van deelmobiliteit.

Tot slot is het van belang dat je jouw auto kunt parkeren in de buurt van je woning, en dat je over een netjes betegelde stoep naar je huis kunt lopen. En áls je je dan verplaatst, dat iedereen zich aan de snelheid houdt. Een woonwijk hoort geen racebaan te zijn.


Hoe we dat gaan doen

  • In samenwerking met bewoners, (sport)verenigingen, scholen en politie gaan we onze wijken en straten verkeersveiliger maken.
  • We investeren in meer, betere en groene parkeerplaatsen voor auto’s en fietsen in alle kernen.
  • We gaan vaker controleren op snelheidsovertredingen in de woonwijken.
  • De vervoersinfrastructuur in woonwijken moet goed zijn en daarom verhogen we het budget voor onderhoud.
  • Onderhoud van wegen zorgt voor overlast. We communiceren zo helder en direct mogelijk over de duur en alternatieve routes. Om overlast te beperken proberen we onderhoud zoveel mogelijk in één keer te doen.
  • We maken het aantrekkelijker voor inwoners om zich op andere manieren te verplaatsen door snelfietsroutes te koppelen aan ov-knooppunten en vormen van deelmobiliteit.
  • De discussie over parkeren in het centrum van Waalwijk mag een keer klaar zijn: het parkeerbeleid in onze gemeente leggen we meerjarig vast na een goede dialoog met inwoners en ondernemers. 
  • Nieuwe vervoersmiddelen, zoals GO-scooters, zullen meer worden gebruikt. We gaan onze openbare ruimte (bv. groene parkeerzone) hierop aanpassen om verrommeling te voorkomen. 
  • Elektrisch rijden wordt steeds meer de standaard. Het is belangrijk dat onze gemeente beschikt over voldoende laadpalen. We willen daarom in wijken meer laadpalen beschikbaar stellen, zodat ook bezoekers van onze inwoners hun auto aldaar kunnen laden.