Duurzaamheid en Innovatie

Wat we willen bereiken

Duurzaamheid is belangrijk, maar we moeten waken voor torenhoge ambities en daarmee hoge kosten voor onze inwoners. Er worden zonneparken aangelegd, windmolens staan in de planning en we moeten van het gas af. Dat zijn flinke veranderingen, die om verstandige keuzes en draagvlak vragen. Ook de gemeente Waalwijk zal zijn steentje moeten bijdragen. Ons standpunt is simpel: het moet betaalbaar zijn voor gewone gezinnen en ondernemers! Op zowel draagvlak als betaalbaarheid is nog een wereld te winnen. Door dit op een slimme manier aan te pakken, kunnen we ons leven zoveel mogelijk blijven leiden zoals we zelf willen en blijft onze stad prettig om te wonen. De VVD is dus voor duurzaamheid, maar wel op een verantwoorde wijze.


Hoe we dat gaan doen

  • We streven naar energieneutraal in 2050, mits de investeringen voor de inwoners betaalbaar zijn.
  • Samen met bewoners, coƶperaties, gebouweigenaren en ondernemers kijken we naar de mogelijkheden om woningen en bedrijfspanden slim te verduurzamen. De totale woonlasten mogen hierbij niet stijgen.
  • We gaan naast opwekking inzetten op efficiĆ«nte lokale opslag en verdeling van energie in wijken om het energienet te ontlasten.
  • Wanneer het effectief bijdraagt aan de lokale economie en het milieu kopen we onze producten en diensten duurzaam en circulair in.
  • Voordat een wijk overgaat op een andere energievoorziening dan gas zorgen we ervoor dat inwoners een betaalbaar alternatief aangeboden krijgen. Denk bijvoorbeeld aan slimme energienetwerken, waarbij huishoudens overtollige duurzame energie onderling kunnen delen.
  • We behouden het gasnetwerk voor de toekomst wanneer waterstof of andere gasvormen beschikbaar komen.
  • We maken de regels voor het aanvragen van (lantaarn)laadpalen zo simpel mogelijk.