Aantrekkelijk centrum

Wat we willen bereiken

Weet je nog dat ons centrum in 2019 bijna uit haar voegen barstte tijdens het Sterrenmuziekfeest op het Raadhuisplein? Ken je en het bruisende gevoel van de 80 van de Langstraat en alle andere kleine en evenementen? De afgelopen twee jaar hebben onze hardwerkende ondernemers in het centrum het lastig gehad, maar er komen betere tijden aan. Leegstand is een feit, daardoor kan het centrum soms wat ongezellig ogen. Wij streven naar een levendig, veilig en compact centrum dat van meerwaarde is voor de toekomst. We willen dan ook meer woningbouw mogelijk maken aan de randen van het centrum. Naast aantrekkelijk wonen en winkels voor alle portemonnees is een passend aanbod aan horeca en activiteiten in alle kernen wenselijk. We verwachten dat het nieuwe Schoenenkwartier een extra impuls zal geven aan het centrum van Waalwijk.


Hoe we dat gaan doen

  • We stimuleren winkelen in onze eigen winkelgebieden, zowel fysiek als digitaal.
  • We maken het centrum van Waalwijk compacter en maken woningbouw mogelijk aan de randen van het centrum.
  • De strikte scheiding tussen horeca en detailhandel is niet meer van deze tijd. Wij willen dat horecabedrijven hun producten kunnen verkopen aan hun gasten en dat ook winkeliers hun klanten als gast kunnen ontvangen.
  • We formuleren algemene regels of een meldingsplicht voor terrasuitbreidingen waarbij af- en instemming met de directe omgeving noodzakelijk is.
  • We zijn voorstander van het verplaatsen van de bibliotheek naar de jongensschool om het centrum levendiger te maken, zolang de gemeente niet hoeft op te draaien voor de kosten.
  • De toeristenbelasting gaat niet omhoog en we geven recreatieve ondernemers de ruimte uit te breiden, zolang dat niet ten koste gaat van de natuur.