Cultuur

Wat we willen bereiken

In de gemeente Waalwijk hebben we een rijk aanbod van culturele voorzieningen en evenementen. We hebben musea, een theater, Centrum voor Muziek en Dans, het Huis van Waalwijk en tal van initiatieven van verenigingen en particulieren die een rol spelen in de ontwikkeling van cultuur en cultuurhistorie. De gemeente ondersteunt die initiatieven. Het is echter niet aan de gemeente om te bepalen wat cultuur is. Cultuur is van en voor iedereen. De gemeente is terughoudend en slechts faciliterend. We besteden middelen zorgvuldig en gaan de wirwar van subsidies in deze sector stroomlijnen.


Hoe we dat gaan doen

  • Georganiseerde evenementen en culturele voorzieningen zijn beschikbaar en toegankelijk voor alle doelgroepen.
  • Subsidies voor culturele voorzieningen ondersteunen een aanbod van kunst en cultuur voor alle inwoners. Als voorwaarde voor subsidie verwachten we dat aanvragers ook zelf zorgdragen voor een deel van de inkomsten en bijdragen aan een maatschappelijk doel.
  • We bezuinigen niet op cultuur, maar maken wel keuzes en eisen dat partijen verantwoording afleggen over zowel geld als maatschappelijke resultaten.
  • We stimuleren samenwerkingen tussen instellingen en verenigingen, zodat we gemeenschapsgeld efficiĆ«nt en effectief gebruiken.
  • Bij opstartende culturele instellingen is het goed wanneer de gemeente een steuntje in de rug geeft om het een kans van slagen te geven. We vinden echter ook dat dit steuntje in de rug niet tot in de lengte van dagen standaardpraktijk hoeft te zijn. Daarom bekijken we frequent of een instelling nog ondersteuning nodig heeft.