Werk

Wat we willen bereiken

In 2021 waren er voor het eerst in vijftig jaar meer vacatures dan werklozen. Je zou denken dat iedereen die wil werken ook werk kan vinden. We zien dat het in een gespannen arbeidsmarkt het in bepaalde sectoren moeilijk is om aan goed personeel te komen. Werk is van groot belang voor de mens en de samenleving. Werk zorgt voor contact met andere mensen. Werk leidt tot zelfstandigheid en eigenwaarde. Wie werkt, investeert in zichzelf en draagt zijn steentje bij aan de toekomst van onze samenleving. We hebben in onze gemeente veel werkgelegenheid. Dat willen we op een hoog niveau houden, dat maakt onze gemeente aantrekkelijk.


Hoe we dat gaan doen

  • We zetten actief in op kansrijke om- en bijscholing met oog voor talenten en ontwikkelmogelijkheden
  • We stimuleren samenwerking tussen bedrijfsleven en onderwijs.
  • Sectoren zoals zorg en onderwijs staan onder druk en daarom gaan we kinderen en jongeren enthousiasmeren voor deze sectoren.
  • Als de stap naar regulier werk (nog) te groot is dan begeleiden we inwoners naar beschut werk, leerwerkplekken of nuttige dagbesteding.
  • Wie minder bijdraagt kan ook minder een beroep doen op de samenleving. Als je bijstand ontvangt, maar de sollicitatieplicht niet naleeft of geen tegenprestatie verricht, verlies je je uitkering. Uitkeringsgerechtigden die onvoldoende ingeburgerd zijn, kunnen als tegenprestatie verplicht worden op onderdelen te werken aan inburgering en integratie.
  • De afgelopen jaren zijn te veel mensen in Nederland onterecht tot fraudeur bestempeld. Fraude is en blijft diefstal, maar het maken van een foutje maakt je nog niet direct fraudeur. Het oordeel over fraude moet uiteindelijk tot stand komen door mensenwerk, niet door een computer.
  • Bij problematische schulden zorgen we voor ademruimte, zodat de problemen met een schuldhulpverlener op een rij gezet kunnen worden. Zo voorkomen we verdere escalatie. Bij schuldhulpverlening hebben we specifiek aandacht voor de mentale gezondheid van onze inwoners. Wanneer er signalen zijn dat schulden ontstaan, bieden we zo vroeg mogelijk hulp aan.