Zorg en Ondersteuning

Wat we willen bereiken

Vroeg of laat krijgen we allemaal met zorg te maken. Vroeg of laat hebben we allemaal zorg of ondersteuning nodig. Daarom willen we goede zorg waarin onze inwoners centraal staan. Met hulp die zo dichtbij huis mogelijk wordt georganiseerd, waarvoor je dus niet naar Tilburg hoeft.

De zorg moet betaalbaar blijven. Daarom blijven we kritisch of de juiste zorg wordt geleverd. We willen investeren in het voorliggend aanbod, zodat er meer ondersteuning is aan de voorkant en er niet altijd dure zorg ingezet hoeft te worden. Iemand voelt zich daardoor sneller geholpen.


Hoe we dat gaan doen

  • We zorgen ervoor dat ouderen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen en bouwen in daarvoor levensloopbestendige woningen. 
  • Als zelfstandig thuis wonen niet langer gaat, maken we gebruik van een verhuisurgentie en zoeken we naar een passend alternatief in de buurt. Thuiszorg wordt binnen één week geregeld.
  • We richten het voorliggend veld zó in dat in iedere wijk hulp en ondersteuning via inloop, aanvraag en afroep beschikbaar is, bijvoorbeeld thuiszorg of PoH’ers.
  • We versterken het steunpunt voor mantelzorgers en zorgen voor passende ondersteuning om hen te ontlasten en te ontzorgen. Doordat we investeren in het voorliggend veld, worden mantelzorgers ontzorgd.
  • De gemeente Waalwijk neemt samen met Veilig Thuis de regie op zich in het bij elkaar brengen van organisaties die met ouderenmishandeling, partnergeweld en oudergeweld van doen hebben. Hierbij worden het bijzonder de welzijns- en vrijwilligersorganisaties in onze gemeente betrokken.