Jeugd en Gezin

Wat we willen bereiken

Ouders zijn verantwoordelijk voor het gezond opgroeien van hun kinderen. Opgroeien gaat echter nu eenmaal niet zonder horten en stoten. Wij helpen daarbij. Wanneer opgroeien niet gemakkelijk gaat en er jeugdzorg nodig is, bieden we hulp. Dat doen we het liefst zo dicht mogelijk bij het huis, zodat onze jeugd zo normaal mogelijk kan opgroeien. Hierbij moeten we niet onnodig stickers plakken: niet iedereen die uniek is, heeft hulp nodig. Normaliseren noemen we dat. Maar nog niet alles in de jeugdzorg verloopt even goed. Er zijn flinke wachtlijsten voor hulp en dat moet zo snel mogelijk worden opgelost. Voor veel inwoners van onze gemeente is de jeugdzorg geen dagelijkse kost. We geven er als gemeente wel veel geld aan uit. Door tekorten die hierin ontstaan, komen dagelijkse zaken zoals het openhouden van bibliotheken, zwembaden en onderhoud van groen en wegen in gevaar. Het is daardoor een belangrijk onderwerp voor iedereen.


Hoe we dat gaan doen

  • We gaan scherp afbakenen wat we scharen onder jeugdzorg en verplaatsen de focus van behandelen en onnodig labelen naar normaliseren.
  • We zetten in op vroegtijdig signaleren en een preventieve aanpak. Dat doen we in samenwerking met o.a. onze wijkteams, huisartsen, scholen, (sport)verenigingen, jongerenwerk en politie.
  • We zorgen ervoor dat in een gezin voldoende basis is om gezond en veilig op te groeien. We helpen gezinnen in een vroeg stadium om zo dure zorg te voorkomen.
  • De problemen van de kinderen hebben vaak te maken met schuldenproblematiek of gezondheidsproblemen van de ouders. Door niet alleen naar het kind te kijken maar naar het gehele gezin kunnen de kinderen beter en effectiever geholpen worden.
  • We voorkomen onnodige doorverwijzingen naar zware hulp. Dit doet de VVD door praktijkondersteuners jeugd in te zetten bij huisartsen en kortdurende ondersteuning door onze consulenten in wijken mogelijk te maken.
  • We trainen professionals om signalen van huiselijk geweld en kindermishandeling te herkennen en te melden, zodat we snel en zorgvuldig in kunnen grijpen.