Onderwijs

Wat we willen bereiken

Goed onderwijs biedt kinderen en jongeren de kans op een gelijke start. Onderwijs geeft ze kennis en vaardigheden mee, waar ze de rest van hun leven profijt van hebben. Op school leren we kinderen ook wat onze normen en waarden zijn en hoe we in Nederland met elkaar omgaan. Op school leer je wat normaal is en wat niet. Goed onderwijs speelt daarom niet alleen een grote rol in het leven van mensen: de hele samenleving heeft er belang bij.

Onderwijs moet van goede kwaliteit zijn. Schoolbesturen zijn hiervoor verantwoordelijk, maar de gemeente is gesprekspartner. Het lerarentekort is ook in onze gemeente en in de regio te voelen. Als de kwaliteit van lesgeven onder druk staat, biedt de gemeente ondersteuning. Die rol pakt de gemeente ook als het gaat om het voorkomen van thuiszitters in het onderwijs.


Hoe we dat gaan doen

  • Ouders mogen zelf kiezen naar welke school hun kind gaat. Zij mogen vanaf de leeftijd van drie jaar hun kind bij meerdere scholen aanmelden.
  • We voorkomen concentratiescholen door middel van een actief spreidingsbeleid voor kinderen van statushouders.
  • We stimuleren de ontwikkelkansen van jonge kinderen door (taal)achterstanden aan te pakken op de peuterspeelzalen en kinderdagverblijven.
  • We gaan samen met schoolbesturen, ouders en andere partijen (bv. ondernemers) onderzoeken of we (toekomstige) leerkrachten kunnen stimuleren om op scholen in onze gemeente te werken.
  • School is een sociale ontmoetingsplaats. We stimuleren scholen om het gebouw na schooltijden open te stellen voor verschillende doelgroepen (sport, cultuur etc.)
  • We zorgen voor een goede bereikbaarheid van scholen door veilige wandel- en fietsroutes, kiss-and-ride parkeerplekken en indien nodig een ov-verbinding. Vervoer voor speciaal onderwijs wordt vergoed.