Sport en Bewegen

Wat we willen bereiken

Sporten is ontzettend belangrijk. Sport verbindt, geeft zelfvertrouwen, plezier en ontspanning. Door te sporten zorgen we bovendien goed voor een gezonde, duurzame en weerbare samenleving. Sporten draagt bij aan integratie. Daarom werken we samen met scholen, sportverenigingen en andere maatschappelijke instellingen, zodat iedere inwoner van jong tot oud kan sporten. Sport is in de gemeente Waalwijk al heel goed geregeld. We hebben prachtige sportparken, we hebben buurtsportcoaches, een Cruyff Court. Sommige locaties verdienen nog aandacht en vernieuwing.

Spelen is minstens zo belangrijk als sporten. Kinderen mogen ravotten, vies worden, avonturen beleven en ontdekken. Dat maakt een wijk levendiger en is beter voor de ontwikkeling van kinderen. We gaan samen met kinderen creatief kijken naar de mogelijkheden in de wijken en ook in buitengebieden.


Hoe we dat gaan doen

  • Bij nieuwbouw, ontwikkelingen of groot onderhoud richten we, samen met inwoners, de openbare ruimte in voor buiten sporten, bewegen en spelen.
  • We hebben oog voor de behoeften van ouderen en mensen met een beperking. Samen met hen bekijken we naar wat nodig is. 
  • We gaan écht spelen in de wijken stimuleren door samen met kinderen speelgebieden te ontwikkelen. Jongerenwerk en scholen kunnen hierin een mooie bijdrage leveren.
  • Sportaccommodaties zetten we multifunctioneel in, zodat ook niet-club gerelateerde sporten en (jongeren)projecten hier gebruik van kunnen maken.
  • We stimuleren sportevenementen via GO om mensen te verbinden en in beweging te krijgen.
  • Wanneer we sporten en bewegen zijn we allemaal gelijk. Er is geen plek voor discriminatie, homofobie, antisemitisme en racisme.