Wat we willen bereiken
Mensen worden niet geboren als crimineel, maar glijden vaak af door een slechte opvoeding, verkeerde vrienden of een onveilige omgeving. Het is daarom belangrijk dat de gemeente bij de aanpak van criminaliteit kiest voor de juiste balans tussen repressie en preventie. De kracht van onszelf, ondersteund door een gemeente die zorg draagt voor veiligheid, vormt het fundament van onze samenleving.
Wanneer criminelen gebruikmaken van de gewone samenleving voor hun criminele activiteiten noemen we dat ondermijning. Bijvoorbeeld door huizen te verhuren om daarmee geld wit te wassen. Ondermijning van onze democratische rechtstaat door criminele netwerken is een aandachtspunt. Inwoners, bedrijven, maatschappelijke organisatie en politici die ondermijnende activiteiten vermoeden horen dit actief te melden. Het tegengaan van ondermijning vraagt ook om preventie en contraondermijning. Dat wil zeggen dat we, binnen de kader van de wet, onconventionele middelen durven in te zetten om criminele netwerken te beteugelen, te verstoren of af te breken. We gaan intensief samenwerken met andere gemeenten, veiligheids-/inlichtingendiensten, wetenschap en specialistische bedrijven.
Hoe we dat gaan doen
- We weigeren een vergunning of trekken deze in als deze misbruikt worden voor het faciliteren van criminele activiteiten.
- We werken samen met scholen, jongerenwerkers en veiligheidsdiensten om actief jongeren uit het criminele circuit te halen en hen een volwaardig toekomstperspectief te bieden.
- We geven de burgemeester de bevoegdheid om naast drugpanden ook woningen en bedrijven tijdelijk te sluiten wanneer er aantoonbaar sprake is van ondermijnende activiteiten.
- We zetten in op het bestrijden van digitale criminaliteit en investeren in goede voorlichting en ondersteuning aan inwoners en ondernemers die daar slachtoffer van (dreigen) te worden.