Effectief bestuur

Wat we willen bereiken

Wolluk zijn we samen! Samen met onze inwoners en ondernemers bundelen we onze krachten om problemen op te lossen in onze eigen straat, buurt of wijk. We betrekken onze inwoners en ondernemers in een zo vroeg mogelijk stadium bij belangrijke ontwikkelingen en besluiten. We zijn een transparante en open overheid waar het publiek de overwegingen van het college kan inzien. Dat doen we niet om te vertragen, maar om tijdig draagvlak te creëren in onze gemeenschap voor grote ontwikkelingen. We wegen daarbij de belangen van de enkeling af tegen de belangen van de vaak ‘stille meerderheid’.

 

Hoe we dat gaan doen

  • We werken toe naar een zo transparant mogelijk overheid waarin binnen de grenzen van de wetgeving besluiten en achterliggende stukken actief openbaar worden gemaakt voor het publiek.
  • We vernieuwen het participatiebeleid waarin niet de grootste schreeuwers gelijk krijgen, maar er oog is voor de ‘stille meerderheid’. Onze Akkerlanenactie van het voorjaar 2021 was daarvan een mooi voorbeeld.
  • Bij het opstellen van nieuw beleid of een ruimtelijke ontwikkeling worden belanghebbenden betrokken en goed geïnformeerd over hun rol om teleurstellingen achteraf te voorkomen.
  • We geven inwoners de mogelijkheid om via Right to Challenge gemeentelijke taken over te nemen als ze daar een gedragen (financieel) plan voor hebben.
  • We zorgen ervoor dat ondernemers en maatschappelijke initiatiefnemers niet verdrinken in regelgeving en procedures. Door hen gericht te ontlasten behouden zij  de energie.
  • We onderzoeken of we een revolverend fonds kunnen oprichten om maatschappelijke initiatieven een lening te verstrekken.